13 december 2015 | door john

Haalt u de rotte appel uit de mand?

De arbeidsmarkt in het MKB trekt verder aan, zo berichtte het CBS onlangs. In het 3e kwartaal van 2015 waren er 69.000 vacatures in het MKB geregistreerd. Goed nieuws voor de economie, maar hoe gaat een werkgever in het MKB om met de (vele) sollicitanten?

Veel vacatures betekent (bijna) automatisch ook veel sollicitanten. Hele papierbakjes vol met brieven en CV’s. Worstel er maar doorheen, als HR-professional. De belangrijke uitdaging is uiteraard om de juiste kandidaat er tussenuit te vissen, maar WIE is nou de beste, wie is de juiste kandidaat?

In ieder geval wordt er geselecteerd op ‘skills’. De kandidaat moet de juiste capaciteiten hebben om de vacature in te kunnen vullen. Dure assessment-tests vertellen veel over de capaciteiten van een sollicitant. Maar: verdiept een HR-professional zich ook in de reden waarom een kandidaat beschikbaar is? Hoe is een vorige arbeidsrelatie van een sollicitant beëindigd? Was er een bijzondere reden voor de vorige werkgever om te besluiten zónder deze medewerk(st)er verder te gaan? Zitten er ‘rotte appels’ in de mand vol met sollicitatiebrieven en CV’s? Het filteren van kandidaten zou standaard ook op dat vlak moeten gebeuren. Immers: fraude in het bedrijfsleven is een voortdurend probleem. Fraude kost het MKB miljoenen per jaar. Een belangrijk deel van deze schade wordt veroorzaakt door eigen medewerkers.

Een juiste, adequate screening van instromend en doorstromend personeel beperkt de risico’s op (schade door) interne fraude aanmerkelijk. IntegriTool is een gebruiksvriendelijke, uiterst betaalbare methode. Daar, waar een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) iets vertelt over het verleden van een sollicitant, specifiek gericht op de beoogde functie, kijkt IntegriTool verder. De VOG vermeldt of er bezwaren zijn voor het laten uitvoeren van specifiek omschreven werkzaamheden door een kandidaat, gerelateerd aan een eventueel strafrechtelijk verleden van een sollicitant. Voorbeeld: een werkgever is op zoek naar een medewerker voor de financiële administratie. De VOG meldt of een sollicitant in het verleden is veroordeeld voor misdrijven die raakvlakken kunnen hebben met deze beoogd functie. Maar wat nou als de sollicitant eerder in aanraking is geweest met de politie in verband met drugsgebruik? Of wat nou als bij de sollicitant loonbeslag is gelegd in verband met grote financiële problemen? De VOG vermeldt dit niet, terwijl er wel degelijk sprake kan zijn van een groot (onaanvaardbaar) risico.

IntegriTool kijkt dus verder. De intrinsieke integriteit en moraliteit van een sollicitant worden belicht. Het digitale interview staat ook stil bij aspecten die wellicht iets minder voor de hand liggen bij een fysiek interview met een sollicitant. De rapportage die door IntegriTool wordt aangeleverd na een integriteitsinterview is een prima leidraad bij een eventueel volgend gesprek met een kandidaat. Probeer het, dit kan zelfs gratis! Neem contact met ons op, wij vertellen u vanzelfsprekend graag meer.